Sfeerimpressie Bestuurlijke conferentie Amsterdam Vitaal & Gezond

09 oktober 2020

 

Heb plezier in de puzzel

Laten we elkaar vasthouden. We hebben veel te doen!

 

Het is donderdagavond 8 oktober zo rond de klok van 7. Een voor een druppelen de mensen binnen. Online, dat wel. Tijdens corona blijven we op veilige afstand van elkaar. Als ruim 80 deelnemers van zorgaanbieders, cliënten, gemeente, Zilveren Kruis, NZa tot aan VWS zijn aangeschoven, neemt Edwin van der Meer van SIGRA het woord. De bestuurlijke conferentie Amsterdam vitaal & gezond gaat van start.

 

Dikke duim omhoog voor alle kanjers in de zorg

Maar eerst hebben we aandacht voor de mensen in de zorg. De tweede golf gaat hard. Iedereen zet alle zeilen bij om patiënten een plek te geven in Amsterdam. En als het niet anders kan elders in het land. Het hele scherm ziet vol van de dikke duimen omhoog voor die kanjers.

 

De verschillen zijn groot en middengroepen trekken weg uit de stad

Duco Stuurman van gemeente Amsterdam licht de context van onze stad toe. De verschillen die vergroot worden door corona. Zo zie je verdrietig genoeg dat mensen met een lage sociaal economische status (SES) het gevoeligst zijn voor het virus. Ook komt terug dat middengroepen wegtrekken uit de stad. Een heel groot probleem dat het personeelstekort versterkt. Hoe krijgen we de populatie gezonder? De werknemer meer tevreden? In de crisis weten we elkaar heel goed te vinden, werken we nauw met elkaar samen. Laten we dat vasthouden want er komen meer hobbels op de weg.

 

Het is een feestje om hier te zijn. Nu over tot actie

“Wat jullie met elkaar doen, is de toekomst” vult Erik Gerritsen van VWS aan. De stadsbrede coalitie Amsterdam Vitaal & Gezond en de subcoalities zoals Ouderen, Jeugd en gezin of GGZ hebben alles in huis om de Juiste Zorg op de Juiste Plek te volbrengen. Laten we met elkaar kijken wat de samenwerking tot nu heeft opgeleverd. Hoe schalen we op? Hoe komen we tot het nieuwe normaal? Of overbodige bureaucratie de das om doen. Voor een groot deel ligt dat laatste bij organisaties zelf. Daar is snelle winst te behalen.

 

Door schulden onnodig aan de hartbewaking

Marian Kaljouw van de NZa vertelt dat onze kennis ook in alle data ligt. Zo komen 75 plussers geregeld met hartklachten op de spoedeisende hulp. Dan blijkt het hart prima te kloppen maar dat er onderliggende problemen zijn zoals schulden, zelfs armoede of eenzaamheid. Dat lossen we medisch niet op. Daar hebben we met elkaar het sociale domein voor nodig. Simone Kukenheim van de gemeente hamert ook op preventie. Mensen aan de voorkant helpen zoals in de GGZ of bij obesitas. Niet alleen kinderen maar ook hun ouders, hun opa’s en oma’s. Dan is de hulp zoveel waardevoller.

 

De sleutel ligt in de driehoek zorg, welzijn en wonen

Nu nog helemaal van het slot halen. In de verbinding tussen zorg en welzijn zijn we goed op weg. Op de samenwerking met wooncorporaties mogen we nog flink effort zetten. Georgette Fijneman van Zilveren Kruis vindt dat de energie in Amsterdam Vitaal & Gezond ervan afspat. Hoe we de tijd nemen elkaar te verstaan, te begrijpen, te vertrouwen. Het met elkaar goed doen. Dat is wat ons bindt. Want het gaat niet alleen om het lijf. Het is net zo belangrijk of je hoofd goed is of je vrienden hebt en of je in een veilige buurt woont. We pakken dat samen in Amsterdam op een unieke manier aan. Een mooie opsteker van een Rotterdamse…

 

Laten we samen voorspelbare keuzes maken

Wrijving maakt glans. Het is goed elkaar te blijven aanspreken op de beweging die we samen maken. In bepaalde keuzes zit misschien verdriet. Deel het en maak het draagbaar met elkaar. Zo komen we samen van wal.

 

Met concrete stappen voorwaarts
De handen gaan op elkaar om op deze manier met regelmaat bij elkaar te komen. Steeds bespreken we dan 3 concrete onderwerpen. Denk aan opschaling, ideeën, financieringsvraagstukken of dilemma’s. Wil je meer weten? Stuur dan een bericht naar info@vitaalgezond.amsterdam.

 

Bekijk de sfeerimpressies!